Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009

Προμηθεὺς πλάσας ποτὲ ἀνθρώπους δύο πήρας ἐξ αὐτῶν ἀπεκρέμασε, τὴν μὲν ἀλλοτρίων κακῶν, τὴν δὲ ἰδίων, καὶ τὴν μὲν τῶν ὀθνείων ἔμπροσθεν ἔταξε, τὴν δὲ ἑτέραν ὄπισθεν ἀπήρτησεν. Ἐξ οὗ δὴ συνέβη τοὺς ἀνθρώπους τὰ μὲν ἀλλότρια κακὰ ἐξ ἀπόπτου κατοπτάζεσθαι, τὰ δὲ ἴδια μὴ προορᾶσθαι

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Στη Σκιά της Πεταλούδας


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ 2000

σελ. 694

Με τη «Σκιά της Πεταλούδας» ο Ι. Σγ, καταπιάνεται με την εξιστόρηση του δράματος των κάθε εποχής και τόπου αποτυχημένων. Είναι, όπως ο ίδιος επισημαίνει, όλοι αυτοί που ζουν και ελπίζουν κάτω από το ανεπαίσθητο στίγμα της σκιάς μιας πεταλούδας που πετάει… Πρόκειται για το έπος δυο οικογενειών που αναπτύσσεται παράλληλα μέσα σα χρονικά όρια που ξεπερνούν τον αιώνα. Ένα έπος που κορυφώνεται στον αιώνα που διανύουμε, όταν θα συναντηθούν εντελώς τυχαία στην καμπίνα ενός ανελκυστήρα δυο νέοι άνθρωποι , ένας άντρας και μια γυναίκα, οι τελευταίοι κρίκοι των δυο οικογενειών. Ο ανελκυστήρας θα ακινητοποιηθεί. Και είναι Σάββατο 13 Αυγούστου του 2002, στις τρεισήμισι το απόγευμα ! Και το κτίριο στεγάζει αποκλειστικά γραφεία….Οι έγκλειστοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της καμπίνας με τη ζέστη και την αφυδάτωση να τους παραλύουν προοδευτικά…
Ο συγγραφέας επιλέγει ένα είδος παράλληλης αφήγησης ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες, αλλά και ανάμεσα στις δυο οικογένειες. Και το «σήμερα» διαρκεί μόλις τέσσερις μέρες-ως τις 16 Αυγούστου που θα ανακαλυφθούν οι δυο έγκλειστοι- ενώ το «χθες» έχει αφετηρία του την όγδοη δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα στη Δυτική Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς, ανάμεσα από την αφήγηση της ζωής των ηρώων του δράματος κυλάει το ποτάμι της ιστορίας του ελλαδικού χώρου, μια ιστορία την οποία οι χαρακτήρες του αφηγήματος τη βιώνουν στο πετσί τους. Εδώ ο Ι. Σγ. δεν παίζει με το μύθο της δήθεν αμερόληπτης και αντικειμενικής ιστορίας, καθώς , όταν η ιστορία πληγώνει, δε επιτρέπεται να είσαι ούτε αμερόληπτος, ούτε αντικειμενικός…
Παρελαύνουν λοιπόν από τις σελίδες του βιβλίου –βέβαια μέσα από τη ζωή των ηρώων του- οι γνωστοί εθνικοί ανταγωνισμοί των βαλκανικών χωρών του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα και των αρχών του εικοστού, το χρονικό του εθνικού διχασμού και της προσφυγιάς, ο πόλεμος του ’40-41 και ο εμφύλιος που ακολούθησε, αλλά και υπαινικτικά όλο το κλίμα της μεταπολιτευτικής εποχής (παραδόξως απουσιάζει αναφορά στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967)
Οι χαρακτήρες του βιβλίου ζουν και κινούνται σ’ έναν υπαρκτό χώρο και χρόνο με όλα τα πάθη και τις εξάρσεις τους…
Καλλικράτεια, Ιούλιος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: